"Non estou gordo, estou forte", ou os perigos da megarexia


A comida lixo está no seu día a día e pode danar as súas conexións cerebrais.




El país


Padecen sobrepeso ou obesidade —cun índice de masa coporal (IMC) igual ou superior a 25, segundo a OMS— e con todo vénse en forma e saudables. Non é aínda unha enfermidade recoñecida (aínda) nos manuais diagnósticos, pero os expertos xa a identifican e puxéronlle nome: megarexia.

"Nos 90, cando xurdiu o concepto de vigorexia —adicción ao deporte e ao uso de esteroides—, a megarexia estaba considerada como un dos seus sinónimos. Con todo, a comezos do século XXI o vocábulo resucitou, aínda que esta vez para designar a aqueles que se autoperciben  cun peso saudable aínda presentando obesidade", explica o Dr. Néstor Benítez Brito, dietista-nutricionista da Academia Española de Nutrición e Dietética.

A preocupación, de feito, crece ao ritmo do uso da palabra: "Se 500 millóns de persoas padecen obesidade en todo o mundo, é moi probable que unha porcentaxe deles sexan megaréxicos non diagnosticados", sentenza Emilia Isabel Trull Chambo, directora do Centro TITCA e membro do Consello Xeral de Dietistas-Nutricionistas.

Pero, como é posible que alguén non sexa consciente dun problema de sobrepeso?

Confundir a obesidade con volume muscular

Mentres noutras afeccións relacionadas coa alimentación —como a anorexia— os casos en mulleres superan con fartura aos de homes, os expertos apuntan a que a megarexia parece afectar máis aos homes. A causa, en opinión de Pilar Conde, psicóloga e directora técnica da Clínicas Origen, está na "asociación que se fai entre o volume corporal e calidades como forza e vitalidade". Valores asociados á masculinidade e, con todo, moi afastados dos hábitos reais de quen ignoran a súa obesidade: vida sedentaria e mala alimentación.

"Dáse moitas veces en persoas que foron delgadas e non son capaces de asumir o seu novo aspecto, xa que suprimen as percepcións visuais e táctiles relacionadas co aumento de volume do seu corpo e inhiben as conexións cerebrais que permiten aceptar a súa figura", explica Trull Chambo.

Do mesmo xeito que noutros trastornos alimenticios, quen sofren megarexia ou fatorexia (como se coñece en inglés) evitan mirarse en espellos de corpo enteiro ou fotografarse, maldín as básculas e descoñecen o seu peso exacto. Tamén usan pezas folgadas para poder dicir o ancho que lles está o pantalón ou pensan que todos esaxeran cando sinalan un problema de obesidade. De feito, "presentan condutas disruptivas e hostís coa súa contorna máis próxima, se  lles sinalas a súa situación", segundo explica o doutor Ignacio Basurte, responsable da Unidade de Trastornos de Conduta Alimentaria do Hospital Gregorio Marañón.

Esta distorsión na percepción da imaxe, tamén "pode esconder para estas persoas un problema de negación ao non ser conscientes —ou non querer ver— que o seu peso é un factor de risco para a súa esperanza e calidade de vida", explica a doutora Conde. Por ese motivo, non toman medidas respecto diso, comen de forma compulsiva e consumen comida lixo ou calorías baleiras, como bollería industrial ou patacas fritas.

"A comida lixo danou o seu cerebro"

E, como chegan a esa situación? Segundo Trull Chambo pode deberse a "unha malnutrición por exceso de alimentos lixo, que acaba danando as conexións do cerebro". A relación entre a mala alimentación e as funcións cerebrais ten xa unha ampla evidencia científica. Unha investigación lonxitudinal da Universidade Nacional de Australia, publicada en BMC Medicine, atopou que as persoas que consumían comida lixo presentaban un menor tamaño do hipocampo, a zona relacionada coa aprendizaxe, a memoria e a saúde mental.

Tamén un estudo sobre mulleres da Brigham and Women's Hospital, publicado en Annals  of Neurology e referenciado pola Universidade de Harvard, concluíu que as graxas saturadas, como as da carne vermella ou a manteiga, afectan á capacidade de pensamento e á memoria. E un estudo sobre ratas da Universidade de New South Wales, Australia, observou que os danos provocados no cerebro dos suxeitos non eran reversibles.

A isto hai que sumar a lista de enfermidades relacionadas coa obesidade das que alerta a Organización Mundial da Saúde (OMS), como problemas cardiovasculares, diabetes, trastornos do aparello locomotor e algúns cancros.

Axuda psicolóxica e familiar para remitir os síntomas

O primeiro paso, como en calquera destas patoloxías, é aceptar o problema. É moi importante tomar conciencia da imaxe corporal e percibir unha psicoeducación para discernir entre o que é saudable e o que non para empezar a construír rutinas adecuadas: "Aprender a controlar a ansiedade, os pensamentos irracionais e técnicas de prevención ante unha posible recaída", indica Conde. Doutra banda, a experta aconsella que os pais fomenten hábitos adecuados de alimentación e de estilo deportivo a modo de prevención.

Trull Chambo sinala que, "aínda que son difíciles de diagnosticar, é necesario recibir axuda e apoio —tanto da contorna familiar como dun psicólogo experto neste tipo de trastornos— que poida redirixir a forma de pensar e cambiar os hábitos de vida": comezar unha dieta, facer exercicio e aprender a ter hábitos saudables baixo as pautas dun dietista-nutricionista.
Seguinte
« Prev Post
Anterior
Next Post »