neurologia.com
Un equipo internacional de científicos
desenvolveu novas probas de sangue e ouriños que buscan danos nas proteínas e
que poderían conducir a unha detección máis temperá dos trastornos do espectro
autista (TEA) en nenos.
Os investigadores seleccionaron 29 nenos e 9 nenas diagnosticados con TEA e un
grupo control de 23 nenos e 8 nenas sans, con idades entre 5 e 12 anos,
tomáronlles mostras de sangue e ouriños e descubriron que había diferenzas
químicas entre ambos os grupos. Os autores atoparon un vínculo entre o TEA e o
dano ás proteínas no plasma sanguíneo por oxidación e glicación, procesos nos
que as especies reactivas do osíxeno e as moléculas de azucre modifican
espontaneamente as proteínas.
A proba máis fiable que desenvolveron foi examinar proteínas no plasma
sanguíneo onde, cando se probaron, os nenos con TEA tiñan niveis máis altos do
marcador de oxidación ditirosina e certos compostos modificados con azucre, os
denominados «produtos finais de glicación avanzada».
A investigación confirmou a crenza anterior de que as mutacións dos
transportadores de aminoácidos son unha variante xenética asociada con TEA.
[Mol Autism 2018; 9: 3]Anwar A, Abruzzo PM, Pasha S,
Rajpoot K, Bolotta A, Ghezzo A, et ao.